‘Boekomslagen: ik wilde ze zélf ontwerpen’

Grafisch vormgever en docente van Art and the City Inge Baeten heeft ondertussen een breed portfolio opgebouwd binnen haar vakgebied. Nu het noodgedwongen rustiger is in de coronatijd, blikken we met Baeten terug op haar carrière als vormgever en praten we vooral over haar allermooiste opdrachten, waarbij eenvoud de leidraad van het werk is.

Van flyers, brochures, binnenwerken en omslagen van boeken, visitekaartjes tot een ontwerp van een stand. Grafisch vormgever Inge Baeten (46) heeft aan de meest uiteenlopende opdrachten gewerkt, voor kleine en grote klanten. De vrijheid van het ontwerpproces verschilt. “Recentelijk rondde ik een leuke opdracht af. Voor een nieuw restaurant ontwierp ik verschillende logo’s. Voor ieder menu, vlees en vis bijvoorbeeld, had een ander logo nodig. Daar kon ik verschillende variaties op maken met verschillende kleuren. De huisstijl van dat restaurant was nog niet bepaald, dus het was aan mij”, vertelt ze enthousiast. Andere opdrachtgevers zijn soms sturend en precies: “Het kleurgebruik bijvoorbeeld staat dan al vast. Dan moet ik verder gaan met paarse letters, of ik het mooi vind of niet.”

 

inge baeten

Dat ze de grafische vormgeving in is gerold, is niet voor de hand liggend voor de van oorsprong Brabantse, maar al dertig jaar in Amsterdam wonende Baeten. “Een kunstzinnige achtergrond heb niet. In mijn jeugd liet ik mijn vader voor mij tekenen, je moet mij geen potlood en papier geven!”, vertelt ze lachend. Digitaal tekenen – met Illustrator – heeft ze wel goed in de vingers zitten, waarmee ze strakke logo’s en visitekaartjes ontwerpt.

Een toevallige samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat ze het vak binnenrolde. Met een diploma Toerisme op zak en jarenlang in deze sector gewerkt te hebben, kreeg ze een baan als productie coördinator bij een uitgeverij aangeboden. Daar kwam ze voor het eerst in aanmerking met het ontwerpproces van boeken en was Baeten verantwoordelijk voor de aanlevering van boeken bij de drukker. Na vijf jaar gingen de werkzaamheden vervelen. “Deze boekomslagen, die wilde ik zélf ontwerpen”, zegt ze. Ze liet zich bijspijkeren in het werken met de drie Adobe programma’s. 

"Hoe meer de kijker ziet, des te sneller hij afhaakt."

Inge Baeten

Toen ze een baanmogelijkheid kreeg om bij een andere uitgeverij te werken, kreeg ze de mogelijkheid om ook zelf boekomslagen vorm te geven. Ze leerde de kunstgrepen van het vak, toch ontbrak de creatieve vrijheid voor het ontwerpen. “Ik ben voor mezelf begonnen zodat ik ongebonden te werk kan gaan. Waaronder dus experimenteren en een eigen stijl ontwikkelen.”

Wat deze stijl dan is? “Moeilijke vraag…”, antwoordt ze. “Mijn werk is strak, rustig en met weinig poespas.” Want hoe meer de kijker ziet, des te sneller hij afhaakt, volgens Baeten. “Is werk te schreeuwerig en te druk, dan zie je de bomen door het bos niet meer.” ‘Less is more’, is haar motto. Dit is terug te zien in het sobere lettergebruik en de kleuren van de achtergrond die veelvoudig terugkomen in de teksten. 

"Werken in de grafische vormgeving is een harde wereld"

Werk waar ze trots op is, is de filmposter Stoorzender, een film van regisseur Sjoerd de Bont. Het ontwerp heeft verschillende prijzen gewonnen heeft binnengehaald. Voor het werk liep Baeten een dag mee op de filmset en de fotografeerde ze de twee hoofdrolspelers. Deze foto bewerkte ze met Photoshop, waarbij ze verschillende filters toepaste. Twee uur later stond het eindproduct er. “Soms, bij werk dat goed lukt, vliegt het eruit”, zegt ze. Deze vlotheid gaat lang niet altijd op. “Vooral door het samenwerken met opdrachtgevers, wat een over en weer kan zijn. Regelmatig moeten nieuwe correcties worden doorgevoerd. Uiteindelijk bemiddel je en maak je iets waar de klant mee tevreden is. Wat ik er dan van vind is dan even onbelangrijk. Ik heb werk aangeleverd waar ik niet achtersta.” Ander werk, waar Baeten wel tevreden op terugblikt, is de flyer voor Barbara van Veen, een psychologe. “Het hart in het oog staat voor liefde en zelfliefde en dat je gezien wordt. Het werk heeft een diepliggende betekenis en is strak vormgegeven, doordat het zo eenvoudig is”, vertelt Baeten. 

Ander werk, waar Baeten wel tevreden op terugblikt, is de flyer voor Barbara van Veen, een psychologe. “Het hart in het oog staat voor liefde en zelfliefde en dat je gezien wordt. Het werk heeft een diepliggende betekenis en is strak vormgegeven, doordat het zo eenvoudig is”, vertelt Baeten. 

Als de opdrachten weer aantrekken na de coronatijd, zet ze haar werk voor haar vaste opdrachtgever de Koninklijke Brill N.V., Futuro Uitgevers en de Boekdrukker voort. “Werken in de grafische vormgeving is een harde wereld en ik heb er veel voor gedaan om een vaste kring van opdrachtgevers op te bouwen”, zegt Baeten. “Maar ik heb er vertrouwen in dat het weer komt en verheug me op alle nieuwe werken die komen.”

see-care

Wil je net als Inge Baeten een strakke folder, poster of boekomslag ontwerpen? Laat je inspireren en boek een cursus! Ze geeft Photoshop Basis en InDesign Basis. Geïnteresseerd in verder werk van Inge? Neem eens een kijkje op haar website.

Open chat
1
Vragen?
Hi, kan ik je helpen?