Founder Francisca interviewt: Mike van RMDplay

Art and the City werkte samen met SEO specialist Mike Visser. Omdat veel van onze cursisten een eigen bedrijf starten in het grafische veld en daarvoor hun eigen website moeten opstarten, heeft founder Francisca Rosner een interview gehouden met Mike. Een must-read voor alle beginnende websitebouwers!

Wie is de man achter RMDplay?

“Mijn naam is Mike Visser. Ik ben 35 jaar, kom uit Amsterdam en heb een passie voor website-ontwikkeling en -optimalisatie. Ik heb een achtergrond in de ICT en ben begonnen met het aansluiten van internet bij mensen thuis. Ik ben altijd door blijven ontwikkelen en leren en nu eigenaar van mijn eigen bedrijf.”

Waar staat die naam RMDplay eigenlijk voor?

“RMDplay staat voor de voornaam van mijn vader R, de M van Mike en D van de voornaam van mijn broertje.”

De diensten die jullie aanbieden zijn website-ontwikkeling, de optimalisatie daarvan en de SEO?

 Klopt. Wij bieden diverse diensten aan. RMDplay is een ‘full service SEO bureau’. Dat betekent dat wij niet alleen de website bouwen, maar ook de online marketing uitvoeren.

"Content is king! Dat is al jaren zo en zal zeker ook zo blijven!"

Je werkt volgens mij ook samen met een aantal experts, zoals tekstschrijvers en webdesigners?

“Klopt, door de jaren heen heb ik veel met mensen samengewerkt. In het begin wilde ik alles zelf doen en niets uit handen geven. Op een gegeven moment werd het zo druk dat ik geen keuze had en mensen erbij moest betrekken. Ik heb nu een perfect team om me heen. Ik hoef maar een belletje te plegen en het komt voor elkaar.”

Hoe belangrijk zijn tekstschrijvers voor de website-optimalisatie? Kun je zeggen dat het voor 70% gaat om optimaliseren en 30% om goede teksten?

“Content is king. Dat is al jaren zo en zal zeer zeker ook zo blijven. Unieke teksten zijn net zo belangrijk als bijvoorbeeld interne links. Uiteraard ligt het er uiteindelijk aan wat voor product of dienst je biedt.

Werk je voor het opzetten van websites met WordPress?

“Jazeker! WordPress is naar mijn mening gemakkelijkst, versimpelt het werk en biedt zo veel mogelijkheden.”

Wat zou je zeggen dat de ‘must have’ plug-ins zijn om te hebben voor een optimalisatie?

“Wordfence voor de beveiliging, een goede cache plugin en uiteraard SEO Yoast!”

Ik zie dat RDMplay ook dingen doet zoals Google analytics en webanalyse. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

“Een webanalyse geeft je inzicht in waar de bezoekers van je website vandaan komen, wat ze doen en welke zoekwoorden ze gebruikt hebben. Dit is de basis voor elke online marketingstrategie. Google Analytics is een gratis tool om jouw webanalyse mee uit te voeren.”

En is de SEA (Search Engine Analytics, red.) ook gekoppeld aan de Google Analytics?

“Door Google Search Console en Google Ads te koppelen, ontvang je heel veel verborgen data, wat zeer interessant is voor een SEA campagne.”

Dus door een Google Ads campagne aan te maken leer je ook je klanten weer beter kennen?

“Precies. Je ziet waar mensen naar zoeken en waar ze op klikken.”

"De beste websites hebben kwalitatieve content, voldoende call-to-action buttons, de juiste 'interne link structuur' en zijn mobile responsive."

Voor Art and the City heb jij een kenwoord (zoekwoord) analyse gedaan. Hieruit kwam onder andere dat het zoekwoord ‘cursus Photoshop’ minder goed werkt dan ‘cursus Photoshop Amsterdam’. Hoe kom je achter dat soort dingen?

“Ik maak gebruik van verschillende betaalde tools waarmee ik zoekwoorden kan vinden. Vaak is het zo dat als een zoekwoord lastig is om op te scoren, je iets dieper moet gaan door bijvoorbeeld een plaatsnaam toe te voegen. Zo zijn er tal manieren om toch veel verkeer naar jouw website te krijgen.”

Gebruik je ook sites als Ryte en Moz?

“Moz gebruik ik zeer zeker! Daarnaast ook Ahref en Semrush en af en toe ook Ubersuggest. Deze geeft vaak iets oudere data, maar over het algemeen haal ik daar al mijn info vandaan om websites te optimaliseren.”

 

“Als de focus ligt op een zoekwoord met 1000 zoekvolume is het moeilijk om je website hoog in de zoekmachine te laten verschijnen. Ik focus dan liever om 10 andere zoekwoorden met een lager zoekvolume, bijvoorbeeld 100. Dan weet je zeker dat jouw website hoog in de zoekresultaten komt en krijgt je website dus meer verkeer!”

*Zoekvolume staat voor een aantal zoekopdrachten dat wordt ingevoerd voor een specifiek zoekwoord of zoekterm (red.).

Ik lees wel eens dat Google constant zijn algoritme veranderd. Als dat gebeurt gooi jij dan direct het roer om?

“Meestal wacht ik af wat er gebeurd, als je geen gekke dingen voor je klanten uithaalt, zoals Blackhat SEO, is er vaak niet zo heel veel aan de hand. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat het verkeer keldert, maar dit herstelt meestal automatisch weer naar een paar weken. Gebeurt dit niet, dan moeten wij weer gaan bijschaven en optimaliseren.

Blackhat SEO? Wat is dat?

“Blackhat SEO is eigenlijk vals spelen door het misleiden van Google met trucjes. Vroeger deed men dit door bijvoorbeeld teksten in het wit op een pagina te zetten. Bezoekers zien dit niet, maar zoekmachines wel! Daar hebben ze gelukkig nu een stokje voor gestoken, maar er zijn nog steeds een aantal methodes die erg succesvol zijn op de korte termijn. Het is echter het beste om daarvan weg te blijven en je website te optimaliseren voor de gebruiker in plaats van voor de zoekmachine. Als je een goed geoptimaliseerde website hebt, komen de bezoekers vanzelf.

En als een site naar beneden keldert dan roepen we Dokter Mike voor hulp?

"Ja! Allemaal naar Dokter Mike!"

Als je een .com URL hebt, maar je richt je op de Nederlandse markt, hoe voorkom je dan dat je een hoge bounce rate krijgt?

“”De beste websites hebben kwalitatieve content, voldoende call-to-action buttons, de juiste ‘interne link structuur’ en zijn mobile responsive. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor een website en deze zorgen voor veel minder bouncers.”

Tot slot, hoe was de lockdown voor RMDplay?

“Eerlijk gezegd, mega druk! Opeens krijgen we zoveel aanvragen, mensen hebben meer tijd gekregen om aan zaken te werken waar ze nooit aan dachten.”

Ook je site laten optimaliseren door RMDplay? Check out alle mogelijkheden en scoor hoger in Google! Klik hier om de website van Mike te bezoeken!

last minute

op deze cursussen is nog plaats!

Cursus Photoshop | basis | Amsterdam of Digitaal klaslokaal 
Start ma 24 augustus 19:00

nog 3 plaatsen

Cursus Illustrator | basis | 
Start di 25 augustus 19:00-21:30

nog 4 plaatsen

Cursus Indesign | basis 
Start vrij 28 augustus 15:30-18:00

nog 4 plaatsen

Cursus Illustrator | vervolg & Pro | Amsterdam
Start di 25 augustus 19:30-22:00

nog 2 plaatsen

Open chat
1
Vragen?
Hi, kan ik je helpen?