085 – 130 12 49

ma - vr 09:00-17:00

Art City interview
door Francisca Rosner

interview met sander breddels

Dit interview is onderdeel van een serie interviews die Art and the City houdt met docenten en cursisten. Docent Sander geeft al jaren les bij Art and the City. Hij studeerde af aan het Grafisch Lyceum in Utrecht (GLU) in de richting Grafische Vormgeving en heeft zich gespecialiseerd in webdesign. Heb jij interesse in een grafisch vormgever opleiding? Lees dan hieronder alles over Sander en zijn lesmethode.

 

Hai Sander! Ik heb gezien wat je allemaal kan en weet dat onze cursisten en studenten altijd erg enthousiast zijn over je lessen. Je bent geduldig, maakt van de lessen altijd een fijne ervaring maar vertelt ook vooral veel over hoe het er nou echt aan toe gaat in de wereld van grafisch ontwerp.

Dit lesgeven is niet je core business. Want vertel eens wat over jezelf. Wie is de man achter Vorm Centraal? Wat is je achtergrond?

In 2001 ben ik afgestudeerd aan het GLU (Grafisch Lyceum Utrecht) in de richting van Grafische vormgeving. Naast printmedia beheerste ik destijds al vroeg HTML en kon zodoende grafische designs omzetten in interactieve content. Dit totaalpakket en de groeiende vraag naar designs voor zowel print als het web, maakte dat ik direct na deze opleiding als ondernemer startte. Volition Webdesign, heette mijn onderneming destijds. Volition heeft 8 jaar lang succesvol geopereerd waarna ik fuseerde.

Volition is Engels voor Wil/Wilskracht, dat leek me destijds passend. Het klonk lekker, was goed uit te spreken en ik had de wilskracht.

Mijn eigen broer werkte als marketing adviseur en was ook voor zichzelf gestart. Samengroeien leek ons een slimme zet en dat bleek ook. In 4 jaar tijd groeiden we uit tot een full servicecommunicatiebureau met twee man personeel onder de naam Spirion. Helaas heeft de vorige crisis ervoor gezorgd, dat ik ermee wilde stoppen en ben er zodoende na 4 jaar uitgestapt. Mijn broer heeft nog een jaar doorgedraaid, maar uiteindelijk is het bedrijf verkocht.

Ik heb toen veel e-commerce ervaring opgedaan in loondienst bij grote concerns als V&D en Intergamma waar ik in webteams heb gewerkt en ben 1,5 jaar marketingmanager geweest bij een jong energiebedrijf. Wat een leuke carrièremove leek, maakte mij toch ongelukkiger. Ik wil hands on..

Na 5 jaar projecten in loondienst, begon het weer te kriebelen. Er is immers niets leuker dan vrijheid en een diversiteit aan opdrachtgevers waarin je veel creativiteit kwijt kunt en jezelf ook blijft ontwikkelen. Ik heb toen Vormgeving centraal gesteld en Vorm Centraal opgericht. Geen bla bla meer, enkel doen wat ik het leukste vind, vormgeven aan communicatie! 

"Geen bla bla meer, enkel doen wat ik het leukste vind, vormgeven aan communicatie!"

"Het gebeurt regelmatig dat ik als docent onder de indruk ben van wat cursisten na 4 weken al kunnen laten zien en hoe creatief ze leren denken en werken."

Je geeft les op diverse niveaus. Wat vind je het leukst aan lesgeven bij Art and the City? De echte newbies die je helpt naast de Adobe software ontdekken ook allerlei handige trucjes en praktische tips te geven of de meer ervaren cursisten die al veel meer hun ideeën naar daadwerkelijke ontwerpen kunnen omzetten?

Persoonlijk vind ik in het lesgeven aan startende cursisten het interessantst. Dit zijn cursisten die weliswaar vaak al wel iets in het vak communicatie doen, maar nog geen ervaring hebben met Adobe software. Zij snappen vaak de kern van goede communicatie en creativiteit wel, maar moeten dit leren te vertalen in beeld en tekst compositie. Vaak merk je het enthousiasme van cursisten iedere les/week groeien. Ze ontdekken hoe ze dingen (zelf) kunnen en steeds beter worden. Die groei in skills en creativiteit doet mij altijd erg goed. Het gebeurt regelmatig dat ik als docent onder de indruk ben, van wat cursisten na 1-4 weken al kunnen laten zien en hoe creatief ze leren denken en werken. Hun frisse blik en enthousiasme neem ik regelmatig mee naar huis en inspireert mij ook weer creatiever te werken en te denken in mijn dagelijkse routines.

Je bent onlangs nog een ander bedrijf opgestart toch?

Klopt, Vorm Centraal bestaat begin 2021 vier jaar. Waar ik bij klanten weleens tegenaan liep is dat ze niet goed wisten wat ik allemaal deed of kon betekenen. Zo kwam het weleens voor dat er vlaggen, spandoeken, fotobehang op kantoren verscheen waarbij ik niet betrokken was. Jammer, gemiste kansen dacht ik dan. Het idee om een eigen Printmedia webshop te lanceren om eigen, maar ook nieuwe klanten aan te trekken was geboren. Maar die markt was al verzadigd, toch?

Ja, dat leek zo. Maar waarschijnlijk dat de combi van ontwerp en verschillende producten heel handig uitpakt. Dat heeft nog niemand denk ik. Niet op die manier?

Er zijn wel online drukkers die vormgeving/dtp aanbieden, maar verwacht daar niet veel van. Vaak moet het snel/goedkoop en zijn ze eigenlijk meer ter ondersteuning. Ik sla de brug en hoop mensen met leuke printmedia artikelen te inspireren. Wanneer je zelf geen ontwerp kunt uploaden, kan ik via Vorm Centraal ondersteuning bieden en mogelijk een langdurige relatie met klanten aangaan die enkel op een webshop product binnen komen. Het totaalpakket van goede materialen, snelle levering en support, eenvoudig en persoonlijk contact zou moeten werken, toch? De tijd zal het leren.

Vanaf februari dit jaar (Corona-tijd) kwam er ruimte in de agenda. Ik besloot toch in het diepe te springen en te gaan bouwen aan een eigen Printmedia webshop. De Corona tijd bleek een uitgelezen kans en ik heb de gehele zomervakantie opgeofferd en doorgewerkt, en op 1 september dit jaar was www.printcentraal.nl een feit! 

Ik inspireer bestaande klanten meer dan ooit via mijn social media kanalen en nieuwsbrief en maak communicatieoplossingen visueel. Ook investeer ik in het aantrekken van nieuwe klanten, interieurstylisten, vormgevers, etc. die via mijn webshop voordelig en snel ± 250 promotionele printmediaproducten op maat kunnen bestellen. De webshop en mijn assortiment ontwikkelt zich continu en beweegt mee met de markt. Ik wilde een webshop hebben die toegankelijk en vriendelijk oogt en waar iedereen in alle rust, makkelijk een product kan bestellen. Vormgeving nodig? Dan komt de overlap met Vorm Centraal om de hoek kijken en versterken mijn twee ondernemingen elkaar. Deze wisselwerking blijkt een prettige formule.

"Ik sta wel altijd open voor creatieven die mij overtuigen van hun meerwaarde voor mijn dienstverlening, dus open sollicitaties zijn altijd welkom."

De website van Print Centraal ziet er fris uit. Dat lijkt ook wel een handelsmerk of herkenbare stijl die al je ontwerpen hebben. Het heeft wat van Dutch Design. Zo clean en helder. 

Het klopt dat ik van less = more houd. Laat beeld voor zichzelf spreken en vul aan met teksten die de kern raken. We krijgen dagelijks zoveel communictieprikkels, waardoor ik geloof dat communicatie enkel nog aankomt als het simpel, helder en herkenbaar is. Oké, humor doet het ook goed.. Geen case is gelijk. Maar samen met de kracht van eenduidige herhaling, kan het niet anders dan resultaat opleveren.

Maar dat is nogal wat, 250 producten! Hoe ga je om met grote orders. Heb je dan freelancers waarmee je samen kan werken? Naast waarschijnlijk een vaste drukker?

Ik ben gestart met een zeer breed scala aan producten, maar kan bijvoorbeeld verder uitbreiden met relatiegeschenken en kleding. Mijn webshop zit gekoppeld aan diverse leveranciers en ik kan redelijk simpel assortiment aanpassen. Grote orders zijn vaak enkele producten slechts in hogere oplage produceren, dus qua design niet zozeer meer werk. Ik werk (nog) niet met anderen. Zolang ik zelf alles kan behappen, werk ik alleen. Toegankelijk en persoonlijk en weet overal van. Mijn wens is wel wanneer de webshop eenmaal een stabiele omzet draait een (parttime) webmaster c.q. vormgever aan te nemen. Naast enkel orderbegeleiding verzorg ik immers ook de marketing, acquisitie, webshop onderhoud, socials en administratie. Veel, maar de stap naar personeel komt nog te vroeg. Ik sta wel altijd open voor creatieven die mij overtuigen van hun meerwaarde voor mijn dienstverlening, dus open sollicitaties zijn altijd welkom.

 

Art and the City heeft de fysieke lessen in moeten wisselen voor digitale lessen vanwege de coronacrisis. Even wennen voor de cursisten, maar ook voor de docenten. Hoe heb jij de coronatijd ervaren de afgelopen maanden?

Deze tijd is onwerkelijk. Het werd rustiger, maar die kans heb ik dus direct aangegrepen om te werken aan doorgroeien. Want er is licht aan het einde van de tunnel, altijd! En dat zag ik direct. Ik wil er dan sterker uit komen en klanten meer kunnen bieden dan voorheen. Persoonlijk werkte ik al veel vanuit huis, dus dat was geen issue, maar het niet kunnen bezoeken van klanten, vrienden, familie als vanouds is wel bedrukkend. Maar zoals ik al zei, ergens komt het goed en wordt alles weer ‘normaal’. Met Vorm Centraal voor de vormgeving en Print Centraal voor de producten, ben ik er klaar voor!

Gelukkig maar dat je zo optimistisch en positief bent. Wat vind jij het leukste aan je werk?

Het leukste vind ik de vrijheid en het creatief bezig zijn. Ik weet zelden een week van tevoren wat ik die week allemaal doe, maak en aflever. Ik verras niet alleen mezelf maar ook klanten graag met doelgerichte tips en ontwerpen. Het leukste vind ik dan ook het terug te horen, wanneer ‘iets’ heeft gewerkt en de klant tevreden is. Het geeft je het gevoel dat je iets bijdraagt. Ditzelfde ervaar ik in het lesgeven. Het is erg leuk complimenten van cursisten te ontvangen, maar bovenal geniet ik ervan ze te zien groeien in hun kunnen en creativiteit. Kennis en inspiratie kunnen overbrengen op mensen en de wisselwerking die ontstaat is gewoon een compliment voor je opgebouwde skills.

Zijn er ook bedrijven of ontwerpers die je bijzonder aanspreken of inspireren?

Oei, ik ben niet zo thuis in het werk van anderen. Ik kan wel enorm genieten van een goed design ook in de architectuur, maar betrek al snel weer op mezelf. Ik denk dan direct, hoe zou dit gedaan zijn… Kan ik dit ook nabootsen. Kan ik dit gebruiken voor een klant? Kortom, ik laat me graag inspireren maar vertaal het direct naar iets commercieels. Dat is de ondernemer in me.

 

"Het is erg leuk complimenten van cursisten te ontvangen, maar bovenal geniet ik ervan ze te zien groeien in hun kunnen en creativiteit."

"Er is zoveel moois mogelijk."

Dat is toch wel een kenmerk van een goede ontwerper. Om je juist door heel veel te laten inspireren maar daar dan wel een mooi praktisch ontwerp uit te halen wat ook nog eens convergeert?

Doordat ik altijd veel B2B heb gewerkt en met ondernemers heb gesproken, kwam ik altijd tot de kern van hun behoefte. Het gaat er (bijna) niemand om een gelikte brochure of website te hebben. Het gaat ze om een dieper doel… Fans, Conversie, Groei, Positionering, Omzet.. Zodra je de kern weet te vangen in designs, werk je minder met eigen belang om iets supermoois te maken, maar kom je tot resultaat- en doelgericht communiceren. Ik ben pas tevreden als een klant zijn doelstelling haalt mede door mijn communicatiemiddelen. Feit blijft wel, dat ik minder op de onderbouwing zit en meer op de vorm. Ik vraag klanten zelf met een marketingadviseur tot een gedegen plan van aanpak te komen, dus mijn rol als designer binnen het totale plan is ook niet te overschatten. Mooie dingen missen hun doel, als een doelgroep zich er niet in herkent.

Ik nodig iedereen van harte uit mij ook te inspireren. Bestel je mooiste producten/designs vanaf nu via www.printcentraal.nl en/of bedenk samen met mij een maatwerk product voor jezelf of je klanten. Ik daag je uit. Er is zoveel moois mogelijk.

Ik wens je heel veel succes met Vorm Centraal en Print Centraal. En hopelijk blijf je ook onze cursisten en studenten nog heel lang inspireren.

Bedankt en ik hoop hetzelfde. Naast de dagelijkse deadlines, (soms kritische) klanten en webshop werkzaamheden, vind ik het heerlijk en gezellig (‘s avonds) met cursisten te starten met de kern van dit alles. Software en tools ontdekken, creatief worden, designen… kennis overbrengen en op ongedwongen wijze resultaten boeken. Onder het genot van een kop koffie/thee en de nodige gezellige interactie ook voor mij soms een welkome afwisseling van de dagelijkse hectiek die het vak soms met zich meebrengt.

Grafisch vormgever opleiding

nu te volgen in het digitale klaslokaal

Open chat
Vragen? chat met Art City
Hallo, hier Team Art City - kan ik je helpen?