085 – 130 12 49

ma - vr 09:00-17:00

workshop fotografie

Wil je professionele foto’s maken die echt een verhaal vertellen? Wil je mensen raken met haarscherpe, frappante en stijlvolle beelden? Wil je de wereld als een fotograaf leren bekijken? Dan is deze workshop Fotografie iets voor jou!

canon, nikon, fuiji, sony

opleiding vormgeving

Hoe zie jij de wereld? Leer het vast te leggen met deze workshop van Art City! Je krijgt onmisbare inzichten in creatieve fotografie en concrete tips over compositie. Je leert een eigen beeldtaal ontwikkelen en een verhaal te vertellen zonder woorden. Naast het behandelen van de techniek, wordt hier dus ook ingegaan op het concept achter de foto’s. 

Werken met het medium fotografie brengt ogenschijnlijk enkele opmerkelijke beperkingen met zich mee. In tegenstelling tot bewegende beelden als video of film, heeft fotografie een statisch karakter. Daarnaast vertrekt het van één oog en is het dus niet binoculair zoals het menselijk zicht. Het onderwerp dat we willen fotograferen kan het zicht belemmeren van alles wat zich erachter bevindt, het kan al het andere onzichtbaar maken. Ze werkt niet alleen binnen één gezichtspunt, ze klampt zich ook vast op één moment. Dit uitzonderlijke karakter van de fotografie kan een gevoel van verlies meebrengen; de deconstructie in afzonderlijke tijdsfragmenten en de onmogelijkheid om de enkele blik te vervangen of vermenigvuldigen. Door de complexe relatie tussen fotografie, ruimte en tijd te onderzoeken, tracht deze module creatief om te gaan met deze schijnbare beperkingen van het medium, waardoor dit gevoel van verlies al snel ongegrond blijkt te zijn.

hoe werkt licht?

De basis van fotografie is een juiste belichting. Om hiertoe te komen maak je gebruik van drie verschillende variabelen. De combinatie van deze variabelen zorgt voor een goede belichting:

  • ISO-waarde
  • Sluitertijd
  • Diafragma

De eerste variabele voor de juiste belichting van je foto is de ISO-waarde. ISO is de lichtgevoeligheid van van je sensor. Hoe meer omgevingslicht je tot je beschikking hebt, hoe lager de ISO-waarde. Hoe minder licht, hoe hoger de ISO. Op een zonnige dag gebruik je een ISO-waarde van 100, in het theater een waarde van 1600. Een nadeel van een hoge ISO-waarde is dat er (digitale) ruis ontstaat. Dit kan mooi zij n, maar ook erg storend. Pas dus op met het gebruiken van (te) hoge ISO-waardes.

De sluitertijd is de tijd dat het licht op de sensor valt. Hoe langer deze tijd, hoe meer licht er op de sensor valt. Hoe korter, hoe minder licht. De sluiter in de meeste camera’s is een spleetsluiter, bestaande uit twee gordijnen van metalen lamelletjes. De gordijnen schermen de sensor af voor het licht. Als je een foto maakt, gaan de gordijnen even open: de afbeelding komt nu direct op de sensor. Vervolgens sluiten de gordijnen weer. De sluitertijd is afhankelijk van twee dingen:

  • De lichtomstandigheden
  • Het effect dat je wilt creëren

De laatste variabele voor de belichting is het diafragma. In het objectief zit een opening, het diafragma, dat een beetje lijkt op de pupil van onze ogen. Het kan groter en kleiner worden. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de sensor valt. Hoe kleiner, hoe minder licht. Voor een juiste belichting kies je voor een grote of kleine opening van het diafragma. Heb je veel licht, dan volstaat een klein diafragma. Bij weinig licht zorg je ervoor dat je met een groot diafragma om genoeg licht op de sensor te laten vallen. Ook hier valt weer geen vaste regel te geven voor welk diafragma je moet gebruiken in welke situatie. Een kwestie van uitproberen! In het begin is de grootte van het diafragma altijd lastig. Een groot diafragma heeft namelijk een klein getal en andersom. Hoe hoger het getal, hoe kleiner het diafragma.

leer werken met je camera.
ontwikkel je eigen beeldtaal.
krijg feedback van fotografen.

Art City biedt een workshop waarin je genoeg vaardigheden opdoet om geheel zelfstandig met dit programma aan de slag te gaan. Je leert hoe de camera in elkaar zit en welke tools belangrijk zijn om als eerste te leren, maar uiteraard ook snelle en slimme trucs om je foto er fraai en aantrekkelijk uit te laten zien.

workshop fotografie

portretfotografie

“A portrait is not a likeness, the moment an
emotion or fact is transformed into a photograph
it is no longer a fact but an opinion. […] The way
someone who’s being photographed presents
himself to the camera and the effect of the
photographer’s response on that presence is
what the making of a portrait is about.”

– Richard Avedon

opleiding vormgeving
Open chat
Vragen? chat met Art City
Hallo, hier Team Art City - kan ik je helpen?