085 – 130 12 49

ma - vr 09:00-17:00

Art City artikel
door Francisca Rosner

foto's overtrekken met de pentool: cursiste Nino vertelt!

Cursiste Nino Kavazauri boekte een fraai resultaat na het volgen van de cursus Illustrator. Ze studeerde Fashion Design en maakte schetsen van verschillende kleding. “Maar eenmaal aan het werk, realiseerde ik me dat het ging vervelen en grafische vormgeving meer bij me past”, aldus Nino Kavazauri. Voor de huiswerkopdrachten maakte ze gebruik van de buitenste randen van de afbeeldingen met de pentool.

Bij Art and the City bouwde de 31-jarige Nino Kavazauri haar portfolio op en illustreerde ze twee flamingo’s en haar eigen werkplek.

Hoe heb je My Daily Life getekend? 
“Ik heb alles vanuit foto’s overgetrokken, op de penhouder en de plant na. Deze dacht ik gemakkelijk uit de hand te kunnen tekenen.

Zo begon ik met de koptelefoon: een afbeelding van internet trok ik over in Illustrator. Met de pen tool volgde ik de buitenste lijnen. Toen ik tevreden was over de vormen, verwijderde ik de afbeelding en kleurde ik hem in. Omdat perfect overtrekken me lang niet altijd lukt, heb ik gelukkig de curvature tool gebruikt. Met deze tool kun je lijnen herstellen en zo rond of scherp maken als je wil. 
Hetzelfde herhaalde ik met de computer en de andere onderdelen van de illustratie.”

Hoe heb je de laptop getekend?
“Allereerst maakte ik een aantal vierkante vormen. Deze kopieerde ik om tot een heel toetsenbord te komen.”

En de kat?
“Voor de slapende kat op de boeken, zocht ik een foto op internet. Deze leek totaal niet op die van mij, maar door hem vervolgens (na het overtrekken en verwijderen) in te kleuren met kleine grijze vlakken kreeg hij het patroon van mijn eigen kat! De boeken, die ik ook had overgetrokken, hadden saaie kleurtjes. Ik gaf ze opbeurende kleuren en schreef er de titels op van mijn hobby-boeken die ik altijd op mijn tafel heb liggen. Vervolgens roteerde ik ze om ze van de goede kant te zien.”

Avifauna
My Daily Life

Wil je net als Nino Kavazauri leren tekenen in Illustrator? Kijk hier voor meer informatie. Of meer werk zien van Nino? Kijk dan hier!

Hoe heb je de schaduwen gemaakt?
“Daarvoor gebruikte ik de transparantie tool. Een andere optie: een lichtere of donkere kleur gebruiken dan het object om een schaduw mee na te bootsen.”

Hoe zit dat met alle kleine details?
“De kleine details zijn lastigst: deze zie ik als een uitdaging. Als je inzoomt zijn de kleine details niet klein meer en kun je zelfs nog kleinere details toevoegen.”

In hoeveel lagen heb je gewerkt?
“Ik als beginner ben niet goed met het werken van lagen. Ik vergeet steeds dat ik een nieuwe laag moet gebruiken als ik met een nieuwe vorm begin. Ik categoriezeer ze niet. Wat ik wel gedaan heb is het toetsenbord gekoppeld aan de laptop. Hopelijk leer ik bij de cursus Photoshop het gebruik van lagen beter!”

Hoe heb je Avifauna, de twee flamingo’s, ontworpen? 

“Door een foto van deze vogels over te trekken. Ik zocht eerst geschikte foto’s op internet en had in gedachten waar ik uiteindelijk naartoe wilde. Deze afbeeldingen plaatste ik in Illustrator en met de pen tool heb ik de buitenste randen getekend van de flamingo’s. Toen ik eenmaal klaar was met overtrekken, verwijderde ik de foto’s en ik kreeg ik alle geschikte vormen die ik inkleurde.

Hetzelfde tekenproces dus als Nino bij ‘My Daily Life’ toepaste, het breau waar ze nog vaak aan zal komen te werken. “Ik waag de gok en ga aan de slag als grafisch vormgever”, zegt ze, ietwat zenuwachtig, maar er helemaal klaar voor!

Open chat
Vragen? chat met Art City
Hallo, hier Team Art City - kan ik je helpen?