Veelgestelde vragen

Ik heb geen laptop, kan ik er een van jullie gebruiken tijdens de cursus?
Ja, dat kan. Tegen een vergoeding van €25 (incl btw) per cursus van 4 lessen kan je een van onze laptops gebruiken.

Dat Adobe CC is best een duur programma, hoe kan ik het toch gebruiken?
Je kan een studenten versie jaarabonnement afsluiten bij Adobe, het softwarehuis dat de programma’s maakt.
Eventueel gebruik je de proefversie die gratis is en 7 x een dag te gebruiken is.

Les inhalen
Het is niet erg om een les te missen. De docent geeft bij aanvang van de opvolgende les altijd een korte samenvatting van de les. Maar, mocht u toch graag een les in willen halen dan kan dat bij een andere groep. Bij een andere groep: dit kan tegen een vergoeding van €30 ex BTW. Boek deze via onderstaande link.
Als privéles: €93,50 ex BTW (per les van 1,5h). Eventueel voor aanvang van de volgende (groepsles). Een les van 2,5 uur wordt dan gecomprimeerd tot een privéles van 1,5 uur. https://www.artandthecity.com/cursus-aanbod-en-bestellen/page/2/

Ik wil mij afmelden voor een les omdat ik verhinderd of ziek ben, bij wie doe ik dat?
Mail naar het email adres waar je ook huiswerk naar toe stuurt zodat de docent weet dat je die avond er niet bij kan zijn. Ben je met een inimini klein groepje bel de docent dan even zodat zij of hij dat tijdig weet.

Kan je gemakkelijk parkeren bij jullie? en is het duur?
Ja, dat is heel makkelijk. Er is altijd wel plaats voor de deur, het tarief is 2,40 per uur tot 21.00 uur voor zowel Amsterdam als Rotterdam.
In Amsterdam: als je wat verder rijdt (onder het spoor door) dan is parkeren na 19.00 uur gratis.
In Rotterdam: op straat tegen een laag tarief.
In Den Haag is parkeren gratis.
In Utrecht is parkeren gratis.

Jullie geven een syllabus bij de cursus, wat staat daar in?
De syllabus is een klein naslagwerkje met daarin de onderwerpen per les en de ‘huiswerk’ opdrachten die je via een USB stick op je laptop zet. Alle tips en trucs laat de docent vooral zien in de lessen. Door het volgen van de lessen waarin je technieken oefent en mondelinge instructies ontvangt van de docent krijg je de techniek onder de knie.  Voor de meeste mensen werkt het goed om aantekeningen te maken tijdens de lessen.

Kan ik een van de docenten spreken?
Al onze docenten werken als freelancer voor Art and the City en zijn alleen beschikbaar tijdens de cursus. Contact kan niet tussen de lessen door via mail of telefoon. Overdag werken zij voor andere opdrachtgevers.  Voor praktische vragen of ziekmeldingen kan wel altijd de officemanager van Art and the City mailen. Vragen die je hebt bij het maken van huiswerk verzamel je en kan je de eerstvolgende les stellen aan de docent. Dat is ook prettig voor de andere cursisten: soms lopen mensen tegen dezelfde problemen aan en zodoende help je elkaar. En uiteraard is het ook wat gemakkelijker om je vraag te beantwoorden via de beamer.

Waarom zijn jullie cursussen zo goedkoop?
We zijn inderdaad goedkoop maar de kennis die wij overdragen is kostbaar. Onze overhead is laag. De ruimtes waar de cursussen worden gegeven zijn ateliers die overdag ook worden gebruikt om te schilderen.

Komen er nog kosten bij of is de prijs die jullie aangeven op de site alles?
Nee, de cursus kost niet meer dan dat wij zeggen dat die kost. Tenzij je de kosten voor je potlood en papier mee wil rekenen of je een laptop van ons a € 25 wil gebruiken. Een certificaat is ook gratis trouwens en zoveel koffie, thee of paaseitjes je kan verdragen op een avond. We geven de ex BTW prijs bij alle soorten cursussen omdat er veel deelnemers zijn die zzp’er zijn of via de werkgever een cursus mogen volgen. Voor particulieren staat er dan ook de incl BTW prijs bij.

Wat zijn de verschillen tussen Photoshop, Illustrator en Indesign?

Illustrator is een vector bewerkingsprogramma. De belangrijkste toepassing is het ontwerpen van logo’s of huisstijlen zoals visitekaartjes of verpakkingen. Illustrator wordt voornamelijk door grafisch ontwerpers gebruikt maar ook door technisch tekenaars of illustratoren gebruikt. Een vector afbeelding kan je bovendien ongestoord schalen zonder beeldverlies.

Photoshop is een pixel bewerkingsprogramma en wordt grotendeels gebruikt voor fotobewerking. Grafisch ontwerpers en fotografen gebruiken dit programma met als doel drukwerk, online uitingen of zelfstandige foto’s te realiseren. De mogelijkheden zijn enorm, maar komen grotendeels neer op het donker of lichter maken van een foto, de kleuren veranderen, montages maken, bijsnijden of uitknippen, vergroten of verkleinen.

Met InDesign breng je alles samen, het werkt als een frame waarbinnen je foto’s, afbeeldingen of logo’s (gemaakt in Illustrator) plaatst. InDesign is zeer geschikt om meerdere pagina’s te maken zoals bij tijdschriften, boeken of folders. Met zowel Photoshop als Illustrator kan je tekst bewerken maar de mogelijkheden op typografisch gebied van InDesign zijn zeer uitgebreid en gemakkelijk te bewerken.

Alle bestanden van deze drie programma’s zijn over en weer te gebruiken en te importeren.

Hoe groot zijn jullie groepen?
Tussen de 7 en 9 personen. Het kan wel eens zijn dat iemand een les in wil halen bij een andere groep en dat er dan wat meer mensen zijn.

Wat voor soort mensen komen naar de cursussen? (ja, dat vragen veel mensen echt!)
Dat is een lastige vraag. Meestal zijn het professionals die naast hun eigen werk in bv de communicatie of marketing ook kennis willen opdoen over grafisch vormgeving. Soms zijn het mensen die een carrière switch voor ogen staat (die dan dan vaak -naast de basis cursus DTP ook de gevorderde cursus DTP). Leeftijden variëren van ±20 tot 55 jaar – maar daar vragen we mensen nooit naar. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 35 jaar (denken we).

Hoe zit het met kans op werk binnen het vakgebied grafisch vormgeving, nadat ik de cursussen heb afgerond?
Uiteraard kunnen wij daar geen garantie opgeven maar met een beetje lef en de kennis die je opdoet in de basis en gevorderde cursus lukt het een aantal mensen wel om opdrachten binnen te slepen. Opdrachtgevers kijken overigens vooral naar je portfolio en luisteren maar een kleine beetje naar je enthousiaste verhaal.

Wat is het verschil tussen de beroepen DTP’er en Vormgever? 
Wij gebruiken zelf ook de begrippen DTP’er en vormgever door elkaar. Als je als vormgever – meestal voor jezelf- gaat werken dan heb je heel veel vrijheid in het opzetten van een ontwerp. Ga je als DTP’er ergens aan de slag dan kan het zijn dat je wat meer op basis van al bestaande ontwerpen- templates- werkt en de tekst opmaakt en afbeeldingen plaatst. Maar.. om het nog wat ingewikkelder te maken: er bestaan ook tal van leuke functies die vallen onder te term ‘creatief DTP’er’ waarbij je behalve standaard opmaak ook zelfstandig ontwerpen kan maken voor advertenties, posters of logo’s.
Ik wil heel graag nu de DTP cursus van 12 weken volgen maar heb zoveel geld niet in een oude sok liggen
Wij bieden de mogelijkheid om de cursus in 3 termijnen te betalen. De kosten hiervoor zijn €25 ex btw. Dit bedrag dekken de kosten die deze handelingen met zich meebrengen en de kosten van de bank om dit te verwerken. Het is hetzelfde bedrag voor elke cursus die wij bieden. Kies bij het inschrijven voor ‘betalen via factuur’ en voeg de ‘in termijnen betalen optie toe.
Laptop nog aanschaffen
Informatie over de voorwaarden om een laptop aan te schaffen vind je op deze pagina.