Wat hebben een vegetarisch kookboek  en Art & the City met elkaar te maken?

In de tweede helft van dit jaar kwam het boek ‘Smakelijke druppels op een gloeiende plaat’ uit. Een bundel van 25 vegetarische recepten die makkelijk, gevarieerd én lekker zijn. Maar wat heeft een kookboek te maken met Art and the City? Dat zullen wij even uitleggen.

Vrachtwagens vol varkens

Michiel van Zuijlen (Oss, 1970) besloot al jong dat hij geen vlees meer wilde eten. Hij groeide op in Oss waar hij als kind regelmatig vrachtwagens vol varkens naar hun laatste bestemming zag rijden. De constante confrontatie met de vee- en vleesindustrie deed hem besluiten om vegetariër te worden. Maar ja, hij woonde nog thuis en de rest van zijn gezin, bestaande uit zijn ouders en drie broers, vonden dat een minder goed idee. “Mijn moeder zei ‘dat ga je maar doen als je op kamers woont. Ik ga niet voor iedereen in het gezin anders koken.‘”, vertelt Michiel in een interview met Brabants Dagblad.

 

Vegetarisch koken: “een lekker avontuur”

(Fotograaf: René Frederiks)

Toen Michiel op zijn achttiende uit huis ging, stopte hij met vlees eten. 30 jaar later heeft hij een hoop ervaring opgedaan in de vegetarische keuken. Voor zijn boek maakte Michiel een compacte bundel met ‘slechts’ 25 recepten en niet zonder reden. Hij stelt dat thuiskoks uit dikke kookboeken vaak ook alleen een paar favorieten halen en de rest overslaan. Bovendien is op deze manier het boek betaalbaar en laagdrempelig te houden. Nu het boek te koop is vervolgt Michiel zijn online missie: zo veel mogelijk mensen laten zien dat het bereiden van lekker eten zonder vlees helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. “Met heldere uitleg en spannende ingrediënten maak ik van vegetarisch koken een lekker avontuur”, vertelt hij op zijn website.

 

Een vinger in de pap

(Fotograaf: René Frederiks)

Een jaar voor de publicatie van zijn boek, in 2017, volgde Michiel een training in grafisch ontwerp met Photoshop bij Art and the City. Tijdens deze privécursus kon worden toegespitst op de onderwerpen die belangrijk waren voor Michiel en zijn werk.

“Wat ik met name in de cursus heb geleerd is te denken in lagen en details. Ik heb de fotograaf van het begin af aan de opdracht gegeven om veel kleurrijke details te fotograferen, zoals de rijst met oranje linzen, de gegrilde tomaten net uit de oven en ga zo maar door. De afbeeldingen lijken daardoor een wereld op zich te zijn, maar zijn toch nog nét duidelijk te herkennen als smakelijk eten. Deze lagen hebben we door het hele kookboek verwerkt, op de tussenbladen en als achtergrond bij de foto’s van de gerechten zelf. Ik ben er zelf heel blij mee. Je ziet en hoort sommige pagina’s bijna knisperen, alsof ze zelf net uit de oven komen!

Verder hebben we heel goed nagedacht in welke stappen we alles zouden fotograferen. Ik heb alle gerechten vers gekookt. Alles is tijdens het schillen, raspen, mixen koken, overgieten en opdienen gefotografeerd. We hebben heel goed moeten plannen, maar het ging elke keer goed. We hebben geen enkel recept hoeven overdoen. Dit is ook in de geest van het kookboek zelf: laat de lezer niet zozeer kekke resultaten zien, maar neem ze mee in het proces van het koken. Ik gooi nooit eten weg, voeg geen chemische ingrediënten toe; niet voor de smaak of om het mooier te laten lijken. Daarom hebben we aan het eind van een werkdag alle gerechten die we geschoten hadden met het team samen opgegeten. Een beter besluit van zo’n intense dag is er niet.”

Voor de vormgeving van zijn kookboek heeft Michiel wel een grafisch ontwerper in de arm genomen. Op de vraag of hij wel een vinger in de pap heeft gehad bij de vormgeving van zijn boek antwoordt Michiel volmondig “Jazeker!”.

Blog over oud cursist

Fotograaf: René Frederiks

Benieuwd naar het kookboek van Michiel? Klik dan hier.

×

Hallo!

We zijn er even niet maar stuur een mailtje naar office@artandthecity.com

× How can I help you?