085 – 130 12 49

ma - vr 09:00-17:00

Art City artikel
door Francisca Rosner

wat kan ik leren met welk programma?

Art and the City wijst de weg in het doolhof van Adobe programma’s!

Hoe kan ik snel een logo aanpassen?
Importeer of open een logo in Adobe Illustrator. Gebruik het witte pijltje om de paden te vervormen. Dubbelklik op de vierkante blokjes van een pad.

Welk Adobe programma gebruik ik om een boekje te maken?
Dat kan je het beste doen met InDesign waar je gemakkelijk een drukklaar product kan maken met meerdere programma’s.

Moet ik mijn foto’s in RGB of CMYK modus laten staan om het te laten drukken?
RGB is voor schermen, CMYK is voor drukwerk!

Incompany-training

Waar staan de letters C M Y K voor?

  • C = cyaan (blauw)
  • M = magenta (dieproze)
  • Y = yellow (geel)
  • K = Key (zwart)

En waar staat R G B voor?

  • R = rood
  • G = groen
  • B = blauw
 

RGB wordt gebruikt voor het scherm. De kleuren worden opgebouw uit die 3 tinten. Wit en Zwart worden gevormd door de aanwezigheid van licht – danwel de afwezigheid van licht waardoor je alleen maar zwart overhoud.

Wat zijn de verschillen tussen Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign?

Illustrator is een vectorbewerkingsprogramma. De belangrijkste toepassing is het ontwerpen van logo’s of huisstijlen zoals visitekaartjes of verpakkingen. Een vector afbeelding kan je bovendien ongestoord schalen zonder beeldverlies. Photoshop is een pixelbewerkingsprogramma en wordt grotendeels gebruikt voor fotobewerking. De mogelijkheden zijn enorm, maar komen grotendeels neer op het donker of lichter maken van een foto, de kleuren veranderen, montages maken, bijsnijden of uitknippen, vergroten of verkleinen. Met InDesign breng je alles samen, het werkt als een frame waarbinnen je foto’s, afbeeldingen of logo’s (gemaakt in Illustrator) plaatst. InDesign is zeer geschikt om meerdere pagina’s te maken zoals bij tijdschriften, boeken of folders. Met zowel Photoshop als Illustrator kan je tekst bewerken maar de mogelijkheden op typografisch gebied van InDesign zijn zeer uitgebreid en gemakkelijk te bewerken.Alle bestanden van deze drie programma’s zijn over en weer te gebruiken en te importeren. Bij Art and the City kun je losse modules volgen, maar als je interesse hebt in alle drie de programma’s, kun je een cursus DTP basis en vervolg kiezen!

Hoe zit het met kans op werk binnen het vakgebied grafisch vormgeving, nadat ik de cursussen heb afgerond?

Uiteraard kunnen wij daar geen garantie opgeven maar met een beetje lef en de kennis die je opdoet in de basis en gevorderde cursus lukt het veel mensen wel om opdrachten binnen te slepen. Opdrachtgevers kijken overigens vooral naar je portfolio! Daarnaast is je cv natuurlijk belangrijk. Daarom biedt Art and the City de mogelijkheid een DTP examen af te leggen en een diploma te halen! Wat is het verschil tussen de beroepen DTP’er en Vormgever? Wij gebruiken zelf ook de begrippen DTP’er en vormgever door elkaar. Als je als vormgever gaat werken dan heb je heel veel vrijheid in het opzetten van een ontwerp. Ga je als DTP’er ergens aan de slag dan kan het zijn dat je wat meer op basis van al bestaande ontwerpen- templates- werkt en de tekst opmaakt en afbeeldingen plaatst.

Een kort antwoord op de vraag ‘Wat kan ik leren met welk programma’ bestaat niet, maar eigenlijk is dat alleen maar goed nieuws. De mogelijkheden zijn eindeloos! Boek nu een cursus bij Art and the City en blijf jezelf ontwikkelen!

creatieve workshops
Open chat
Vragen? chat met Art City
Hallo, hier Team Art City - kan ik je helpen?