opleiding conceptontwikkeling

Van een leeg scherm naar een prachtig logo. Van een wit vel papier naar een analoge poster. In deze opleiding ontwikkel je jouw creativiteit en experimenteer je met materialen. De focus ligt op jouw eigen stijl en beeldtaal.

Haal in 6 maanden een diploma

Opleiding Conceptontwikkeling

Conceptontwikkeling is een proces waarbij je meerdere ideeën genereert en een aantal uitwerkt tot een ontwerp. In de opleiding breng je dit creatieve proces in kaart, experimenteer je met materialen en zoek je de grenzen van verschillende media op.

De opleiding is opgebouwd op basis van de 4 belangrijkste vormgevingsaspecten: lijn, vorm, kleur en compositie. Binnen elke module maak je beelden en illustraties waarbij je je focust op één van deze vormgevingsaspecten. Het experiment staat hierbij voorop. Je wordt uitgedaagd buiten de lijnen te tekenen en te denken met je handen.

Met jouw nieuwe portfolio kun je uitstekend de markt op om opdrachten te verwerven als grafisch vormgever of bijvoorbeeld als Art Director aan de slag gaan. De praktische stappen die hierbij nodig zijn leer je uiteraard ook en komen aan bod in het onderdeel ‘Creatief ondernemen’.

Startdata opleiding

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aantal vragen beantwoorden en je portfolio insturen. Klik op onderstaande button direct naar het formulier te gaan. Heb je de opleiding Grafische Vormgeving afgerond? Dan kun je de toelating overslaan en je direct inschrijven.

btw-vrij

Wil jij btw-vrij studeren? Dat kan! Omdat Art City een geregistreerd onderwijsinstituut is bij het CRKBO, is het mogelijk om de opleidingen en cursussen btw-vrij aan te bieden. De opleiding kost €2.850,- ex. btw en €3.448,50 incl. btw. Dit scheelt maar liefst €598,50. Daarnaast is het mogelijk om in termijnen te betalen.

stap-budget

Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget! Met deze subsidie van €1.000,- is er nog maar een restbedrag over van €1.850,-. Vermeld bij je aanmelding dat je gebruik wilt maken van STAP. Je betaalt dan nog niets. Ontvang je uiteindelijk geen subsidie? Dan kun je kosteloos annuleren.

werktuig ppo

Nog meer korting op studeren? Ja, dat lees je goed! Met Werktuig PPO kun je 1/3 van je studiekosten vergoed krijgen. Werktuig PPO staat voor Permanente Professionele Ontwikkeling. Deze financiële bijdrage is speciaal voor mensen die werken in de culturele sector. Meer weten? Klik hier.

Deel 1: Conceptontwikkeling

Tekenen: Na de kick-off om de creatieve sappen los te maken volgt het onderdeel ‘Tekenen’. Hoe start je een ontwerp op basis van schetsen? Hoe zet je dit in Illustrator om tot een helder en aantrekkelijk concept?

Papierkunst: Papierkunst is 2- en 3-dimensionale kunst gemaakt van papier en karton ter ondersteuning van bijvoorbeeld een artikel in een tijdschrift of bij een blog. Denk aan collages, abstracte objecten, kijkdozen, pruiken, papier mâché, lampen, hoeden, etc. 

Fotografie: In deze module ontdek je de kracht van beeld. Wat doe je voordat je met Photoshop aan de slag gaat? Welk beeld heb je in je hoofd en hoe kun je dit realiseren? Uiteraard bespreek je de vormgevingsaspecten (zoals bijvoorbeeld het effect van kleur versus zwart-witfotografie) en kijk je naar medium gebonden onderwerpen, zoals standpunt en kijkrichting. 

Analoge typografie: Je ontwerpt een typografische poster waarbij je alle concepten en ontwerpen die je tot dan hebt gemaakt samenbrengt. Het experiment staat wederom voorop. Je wordt uitgedaagd en gestimuleerd om typografie te ontwerpen van materialen die zich hier niet automatisch voor lenen.

Deel 2: Creatief ondernemen

Zakelijke fotografie: Je gaat fotografie inzetten voor zakelijke doeleinden, zoals het maken van een zelfportret met de juiste professionele uitstraling. Ook duik je dieper in de beeldanalyse. Wat communiceert een afbeelding? Hoe draagt de context hieraan bij?

Ondernemerschap: Samen met de docent doorloop je de belangrijkste onderdelen van het ondernemerschap. Van je inschrijving bij de KvK tot het verkrijgen van klanten, de prijs bepalen en het balanceren van meerdere opdrachtgevers.

Als grafisch vormgever, illustrator, fotograaf en maker is de praktische kant van het vak soms een beetje een struggle. Klanten verkrijgen, duidelijk communiceren met een opdrachtgever, je prijs bepalen, je moet overal aan denken als freelancer!

Gelukkig leer je ook dit op een uitdagende en creatieve manier aan te pakken. Na het ontwikkelen van je eigen stijl en beeldtaal, ga je in dit onderdeel onderzoeken hoe je jezelf het best kunt profileren op de markt. Je maakt onder andere een professioneel zelfportret voor op LinkedIn en zet een strategie op voor de acquisitie.

Na elke module volgt een intervisie met docent Francisca en je medestudenten. Dit is een georganiseerd gesprek waarbij je reflecteert op elkaars gemaakte werk. Centraal staat het divergeren (het genereren van zoveel mogelijk ideeën) en convergeren (het reflecteren op de beste ideeën).

Om je creatieve proces zo goed mogelijk in kaart te brengen houd je gedurende de hele opleiding een Creative Journal bij met ideeën, schetsen, moodboards, foto’s en video’s. Dit helpt bij het reflecteren op jouw ontwerpproces. Na afloop heb je een methode ontwikkeld waardoor je je creativiteit kunt inzetten om snel van concept tot ontwerp te komen.

De opleiding is deels fysiek en deels online. Kijk daarom goed naar het rooster!

Wil je jouw leerdoelen bespreken? Overleggen of dit de juiste opleiding voor je is? Misschien heb je vragen over jouw startniveau of wil je je portfolio laten zien? Plan dan een afspraak in met de opleidingsadviseur.

Open chat
1
Vragen? Chat met Art City!
Hallo! Art and the City hier - kan ik je helpen?